Taşınmaz Sınır ve Yüz Ölçümü Düzeltilmesi Davası

tasinmaz sinir ve yuz olcumu duzeltilmesi davasi
tasinmaz sinir ve yuz olcumu duzeltilmesi davasi

I. Taşınmaz Sınır ve Yüz Ölçümü Düzeltilmesi Davası Nedir?

Taşınmaz sınır ve yüz ölçümü düzeltilmesi davası ile tapu sicilinde gerçekten daha az yüz ölçümü tescil edilmiş olan taşınmazların yüz ölçümleri gerçek yüz ölçümü ile uyumlu hale getirilmektedir.

Taşınmazınızın sınırları tapuda doğru olarak tescil edilmemiş olabilir. Ya da gerçek yüz ölçümünden daha küçük olarak tescil edilmiş olabilmektedir. Söz konusu durumlarda bu davanın açılması gerekmektedir. Çünkü hakim kararı olmadan tapu sicili değiştirilememektedir.

Tapu Kanunu’nun 31’inci maddesinde; “Gayrimenkul malların yüz ölçüsü tapu sicilinde yazılı miktardan fazla çıkıpta bu fazlalığın bitişik araziye el uzatmaktan ileri gelmediğine ve sınırca da bir değişiklik olmadığına mahkemece karar verilirse sicille karar veçhile kaydolunur.” şeklinde bu dava türü düzenlenmektedir.

II. Taşınmaz Sınır ve Yüz Ölçümü Düzeltilmesi Davasının Açılma Koşulları Nedir?

Davanın açılması için öncelikle taşınmazın ölçekli krokisinin bulunmaması gerekmektedir. Sınırlarının ölçekli harita ile ayrıntılı olarak belirlenmemesi gerekmektedir. Kadastro uygulaması sonucunda oluşan çaplı tapu kaydı düzeltilememektedir. Fakat taşınmazın ölçekli bir krokisi bulunmuyorsa dava açılarak yüz ölçümünün düzeltilebilmesi mümkündür.

Kadastro işlemleriyle sınırları kesinleşmiş taşınmazlar söz konusu ise öncelikle Kadastro Müdürlüğüne başvurmak gerekmektedir. Bununla beraber Kadastro Müdürlüğü tarafından yüz ölçümü düzeltilmezse bu durumda Kadastro Kanunu’nun 41’inci maddesine göre hatanın düzeltilmesi için dava açmak gerekmektedir.

İkinci olarak taşınmazın gerçek yüz ölçümünün tapu sicilinden daha büyük olması gerekmektedir. Büyük olmasının yanında fazla olan miktarın komşu taşınmazlara el atmadan dolayı olmaması gerekmektedir. Ayrıca sınırlarında bir değişikliğin olmadığının da belirlenmesi gerekmektedir.

Taşınmazın sınırlarının sabit olması gerekmektedir. Sınırların sabit olmaması durumunda dava reddedilecektir. Yargıtay uygulamalarına göre sınırların sabit olmadığı haller;

  • Sınırda çatak, bayır ve dere bulunması,
  • Yol ve ırmak bulunması,
  • Mera kaydı bulunması,
  • Kayalık yazılı olması.

III. Taşınmaz Sınır ve Yüz Ölçümü Düzeltilmesi Davası Hangi Mahkemede Açılır?

Taşınmaz sınır ve yüz ölçümü düzeltilmesi davasında görevli mahkeme, sulh hukuk mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir. Dava dilekçenizi taşınmazın bulunduğu yer sulh hukuk mahkemesine vermeniz gerekmektedir.

IV. Taşınmaz Sınır ve Yüz Ölçümü Düzeltilmesi Davasında Davacı ve Davalı

Davacı, taşınmazın sahibi veya mirasçıları olabilmektedir. Çekişmesiz bir dava türüdür. Bu sebeple hasımsız olarak açılmaktadır. Davalı yoktur.

Sınır komşuları davalı değillerdir. Sınır komşuları tarafından tapu sicilinin yanlış olmadığı iddia edilirse ve uyuşmazlık ortaya çıkarsa dava reddedilmektedir. Bu durumda sınır komşusuna tapu iptal ve tescil davası açmanız gerekmektedir.

V. Mahkeme Tarafından Araştırılan Hususlar

Mahkeme tarafından öncelikle taşınmazın tesis tapusu celp edilmektedir. Ardından taşınmazın sınır komşuları dinlenmektedir. Sınır komşularına mahkemede dinlenilmeleri için davetiye çıkarılmaktadır. Mahkemeye gelmediklerinde sınır çekişmesi iddialarının olmadığının kabul edileceği ihtar edilmektedir. Ayrıca mahkeme keşfe çıkarak gayrimenkulün başında incelemeler yapmaktadır. Taşınmazın sınır ve miktarının oluşum nedeni ile haritasının bulunup bulunmadığı araştırılmaktadır.

Mahkeme tarafından ayrıca;

  • Taşınmazın yüz ölçümünün daha önce açılan bir dava sonucu değiştirip değiştirilmediği,
  • Taşınmazın tüm tapuları ve tedavüllerinin incelenmesi,
  • Geçerli bir haritanın bulunup bulunmadığı,
  • Taşınmazın sınırlarının saptanması,
  • Komşu taşınmazların tapu ve vergi kayıtlarının celbi sağlanmaktadır.

Avukat Ece Deniz VARDAR

Gayrimenkul Hukuku Yayınlarımız

İletişim

Bizi Arayın : +90 212 909 86 34

Mail Gönderin : info@ballawyer.com

whatsApp →