
Türkiye, yaşamak veya iş kurmak için tercih edilen ülkeler arasındadır. Ancak Türkiye’de uzun süre yaşama planı veya yatırım planı yapmak isteyen yabancıların yasal izinleri bilmeleri gerekmektedir.
Türkiye’de uzun süreli olarak yaşamak için vize, ikamet izni, çalışma izni veya vatandaşlık alma şartlarından birinin yerine getirilmesi gerekmektedir.
I. Vize
Vize Türkiye’de 90 gün kalma hakkı tanır. Bu Türkiye’de turist olarak kalmak isteyen yabancılar için yeterli olabilir ancak uzun süreli yaşama planı için yeterli olmayacaktır. Türkiye’de 90 günden uzun süreli olarak kalmak isteyen yabancıların ikamet izni, çalışma izni veya yatırım yolu ile vatandaşlık alması gerekecektir.
II. İkamet izni
Türkiye’de vize süresinden daha uzun bir süre yaşamak isteyen yabancıların ikamet iznine almaları gerekmektedir. Türkiye’de ikamet izni başvurularının kesinlikle haklı bir gerekçe ile yapılması şartı aranır. Bu nedenle ikamet izin başvuruları da bazı tiplere ayrılmıştır. Kısa dönem ikamet izni tiplerine göre 1 ile 2 yıl oturma hakkı tanıyabilir. Uzun dönem ikamet almak daha sıkı şartlara tabidir. Türkiye’de kesintisiz 8 yıl ikamet izni ile kalan yabancılar uzun dönem ikamet izni başvurusunda bulunabilir.
III. Çalışma İzni
Türkiye’de yaşayabilmek için bir diğer imkan ise çalışma izni almak olacaktır. Çalışma iznine sahip yabancıların ayrıca ikamet izni almalarına gerek olmayacaktır. Bu nedenle çalışma izni ikamet izninden daha kapsamlıdır. Hem yasal olarak yaşama hem de çalışabilme imkanı sağlar. Çalışma izni; işçi – işveren ilişkisi içerisinde işçi olarak çalışma olarak olabileceği gibi; şirket ortağı veya şirket yöneticisi olan yabancıların da Türkiye’de yaşamak için çalışma izni almaları gerekecektir.
İş sözleşmesi ile Türkiye’de çalışmak isteyen yabancının çalışma izni başvurusunu işveren şirket yapacaktır. Ancak Türkiye’de şirket ortağı veya şirket yöneticisi olan yabancıların çalışma izni başvurularını ortağı veya yöneticisi olduğu şirketin yapması gerekir.
IV. Türk Vatandaşlığı Kazanma
Türkiye’de yaşamanın en kolay yolu ise Türk Vatandaşlığı kazanmak olacaktır. Türk Vatandaşlığı; Türkiye’nin tüm şehirlerinde dilediği süre ile yaşama imkanı sağlar. Bunun dışında Türk Vatandaşlığı’nın kazanılması ile; Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşlarına tanınan tüm haklar da beraberinde gelecektir.
Türk Vatandaşlığı kazanmak, genel şartlar ile; soybağı, evlilik, kesintisiz ikamet gibi olabilir. Bunun yanında Türkiye’de istisnai yolla; yatırım yolu ile de vatandaşlık kazanılması mümkündür.
V. Uluslararası Sığınma
Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından uluslararası sığınma ( iltica ) başvurularını da değerlendirerek, mağdur durumda olan yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye’de yaşamasına imkan tanımaktadır. Ancak uluslararası sığınma başvurusunun değerlendirilme yetkisi tamamen idari makamdadır.
BAL Avukatlık Bürosu olarak yabancı müvekkillerimize hukuki danışmanlık hizmetleri sunuyoruz.
Yabancı bir ülkede hayat kurmak ve yaşamak sanıldığı kadar kolay olmayabilir. Özellikle Türkiye’de yasalar karmaşıktır. Yazılı kurallar farklı şekilde yorumlanabilmektedir. Bu nedenlerle Türkiye’de yaşamak isteyen yabancıların yasal konularda tavsiye alabileceği güvenilir avukatlara ihtiyacı olacaktır.
BAL Avukatlık Bürosu avukatları olarak Türkiye’de yaşamak isteyen, ikamet etmek isteyen, Türk Vatandaşlığı kazanmak isteyen, konut kiralamak isteyen, şirket açmak isteyen yabancı müvekkillerimize hukuki danışmanlık hizmetleri sunuyoruz.
Bizi Arayın : +90 212 909 86 34
Mail Gönderin : info@ballawyer.com