Türkiye’de Yaşamak İsteyen Yabancılar İçin Yasal Riskler

turkiyede yasamak isteyen yabancilar icin yasal riskler

Türkiye’de yaşamak amacında olan yabancıların bu planlamalarını yapmadan önce “Yabancılar ve Vatandaşlık Hukuku” alanında hizmet sunan avukat veya avukatlık bürolarından hukuki danışmanlık almaları tavsiye ediyoruz. Çünkü çoğu zaman doğru bir şekilde planlanmayan ikamet izni başvuruları, çalışma izni başvuruları hatta yatırım yolu ile Türk Vatandaşlığı’na başvurular olumsuz olarak sonuçlanabilmektedir.

İkamet izni başvurularında haklı bir gerekçeye dayanmadan ikamet başvuruları çoğu zaman reddedilmektedir. Bu durumda yasal açıdan dava açarak itiraz etme hakkı söz konusu olsa da; başvurunun doğru şekilde yapılmaması halinde dava açarak sonuç elde etme ihtimali de azalmaktadır.

Türkiye’ye yaşamak veya çalışmak amacıyla gelen yabancının ikamet izni veya çalışma izni belirli bir süre için geçerlidir. Bu durumda her süre bitiminde başvuruların yenilenmesi gerekecektir. Aksi takdirde Türkiye’de yasalara uygun bir izin ile bulunmayan yabancıları yasal riskler beklemektedir.

Vize İhlali

Türkiye’ye vize ile gelmiş olan hatta ikamet izni veya çalışma izni ile yaşamakta olan kişilere verilen izinlerin süresinin bitmiş olmasına rağmen Türkiye’den ayrılmamaları halinde “Vize İhlali” söz konusu olacaktır.

Türkiye’de yasal hakkının dolmuş olmasına rağmen 1 gün dahi fazla kalan yabancıların Türkiye’den çıkarken “vize ihlal cezası” ödemeleri gerekecektir. Vize ihlal cezası sınırkapılarında ya da havalimanlarında “Vize İhlal Ofisi” ne ödenir. Vize ihlal cezasının miktarının hesaplanması ise yabancının hangi ülke vatandaşı olduğuna ve vize süresini ne kadar ihlal ettiğine göre değişkenlik gösterir.

Vize ihlali yapan ancak Türkiye’den çıkışta vize ihlali cezasını ödemek istemeyen yabancıların ise Türkiye’ye tekrar girememeleri yönünde idari yaptırım uygulanacaktır.

Türkiye’yi Terke Davet

Yasal bir hakka; vize, ikamet izni, çalışma izni gibi, dayanarak Türkiye’de yaşayan yabancıların bazı nedenler ile Türkiye’den çıkmaları istenebilir. Bu nedenler yabancının vize ihlaline neden olması, bir suç işlediğine dair iddia olabilir. Bunun dışında ikamet veya çalışma izni yenilenmeyen yabancılara da Türkiye’yi terk etmeleri yönünde talepte bulunulur. Böyle bir durumda yabancı hakkında ilgili İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından “Türkiye’yi Terke Davet” yazısı tebliğ edilir. Yabancının bu tebliği almasına karşın Türkiye’yi 10 gün içinde terk etmemesi halinde hakkında idari zorla yaptırımlar uygulanabilecektir. Bu yaptırımlar “Sınırdışı Kararı” ve “İdari Gözetim” kararı olabilecektir.

Sınır Dışı Kararı

Türkiye’de yasal bir gerekçe ile bulunmayan, Türkiye’ye yasadışı yollar ile giren, bir suç işlediği iddiası ile kamu düzenine aykırı davranış sergileyen ancak mahkeme tarafından tutuklanmayan, Türkiye’yi terke davet edilmesine rağmen 10 gün içinde ülkeden ayrılmayan yabancı hakkında İl Göç İdaresi tarafından “Sınırdışı” kararı verilebilir. Sınırdışı kararı uygulanan yabancının bu karara dava yolu ile itiraz hakkı mevcuttur. Ancak bu kişilerin kaçmalarını veya kaybolmalarını önlemek amacıyla “İdari Gözetim” yaptırımı da uygulanabilecektir.

Detaylı Bilgi →

İdari Gözetim

Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Bu nedenle vatandaşların ve yabancıların veya vatansız kişilerin özgürlükleri Anayasa ile korunmaktadır. Ancak bu Anayasal korumalar kanunlar ile sınırlandırılabilir. Tam da bu noktada devlete yabancı kişilerin özgürlük hakkını sınırlandırma yetkisi tanıyan “İdari Gözetim” devreye girebilir.

Hakkında Valilik İl Göç İdaresi tarafından “sınırdışı” kararı verilen yabancının Türkiye’den zor ile yurtdışına gönderilebilmesini sağlamak amacılya “İdari Gözetim” yaptırımı da uygulanabilir. İdari gözetimin temel amacı; yabancının kaybolmasını ve kaçmasını önlemek olacaktır. Hakkında idari gözetim kararı verilen yabancı Türkiye’den gönderileceği zamana kadar “Geri Gönderme Merkezi”nde tutulabilir. Bu nedenle yabancının özgürlüğü zor kullanılarak kısıtlanmış olacaktır. Yabancı bu aşamada dilerse “sınırdışı” kararının doğru olmadığı nedeniyle İdare Mahkemesi’nde dava açabilecek ve ayrıca “İdari Gözetim” kararının da yanlış olduğu nedeniyle Sulh Ceza Hakimliği’ne itiraz edebilecektir.

İdari gözetim yaptırımı yasal olarak en fazla 1 yıl süre ile uygulanabilir. Bu ise oldukça uzun bir süredir. İdari gözetim kararına aylık olarak itiraz hakkı vardır.

Detaylı Bilgi →

Türkiye’ye Giriş Yasağı

Türkiye’de kalma süresinde vize ihlaline neden olan, hakkında sınırdışı kararı alınan, Türkiye’yi terke davet edilmesine rağmen yasal sürede ülkeden çıkmayan kişiler hakkında 1 aydan 5 yıla kadar Türkiye’ye giriş yasağı uygulanabilir.


BAL Avukatlık Bürosu olarak yabancı müvekkillerimizin Türkiye’de yaşamaları konusunda yasal riskler ve ihtiyaç duydukları avukatlık hizmetlerini sunuyoruz.

Yukarıda sayılan risklerin çoğu yabancıların Türkiye’de bulunması ile ilgili yasal riskleri barındırmaktadır. Bunun dışında Türkiye’de yaşayan yabancılar için de bilinmesi gereken bazı durumlar olduğu kanaatindeyiz.

Konut Kiralama ve Tahliye Şartları, Kamu Düzenine Aykırı Davranışlar, Türkiye’de Suç İşlemek ve Yaptırımlar, Gözaltına Alınma, Tutuklanma, Yalan Beyanda Bulunma Suçu, Uyuşturucu Ticareti Yapmak, Suç Mağduru Olmak, Dolandırılmak, Hırsızlık, Siber Suçlar, Hakaret, Tehdit, Yaralama, İş Hayatı, İş Akdinin Feshi ve Yaptırımlar, Şirket Açılışı ve Ticari Hayat, Vergisel Yükümlülükler, Sözleşmeler ve Borç İlişkileri, Borç Tahsil etme gibi konularda avukatlık hizmetleri sunuyoruz.

İletişim

Bizi Arayın : +90 212 909 86 34

Mail Gönderin : info@ballawyer.com

whatsApp →